Co pcha ludzi do francuskiej kuchni?

0
597

W Polsce kuchnia francuska wciąż kojarzy się ze ślimakami, żabami i skądinąd smacznym pieczywem. Owszem, takie podejście do tamtejszej kultury kulinarnej może wydawać się nieco krzywdzące, ale trudno się temu dziwić, skoro Francja nie jest celem kulinarnych podróży Polaków.

Miłość rodząca się w bólach…

Jednak mimo to delikatesy francuskie i tak cieszą się rosnącą popularnością w kraju nad Wisłą. Na taki stan rzeczy wpływ ma kilka czynników. Jednym z nich jest oczywiście ciekawość. W Polsce kuchnia francuska kojarzona jest dość stereotypowo, ale nie oznacza to wcale, że Polacy nie są jej ciekawi. Wręcz przeciwnie – chcą oni ją odkrywać i na nowo poznawać. A ci, którzy już jej spróbowali, będą chętnie do niej wracać. Drugim czynnikiem, który nakładania ludzi do próbowania francuskiej kuchni, są powiązania z krajem leżącym nad Sekwaną. Niektórzy z nich kochają się w tamtejszej kulturze, a inni mają z Francją powiązania rodzinne. Zarówno jedni jak i drudzy coraz chętniej rozsmakowują się we francuskich przysmakach i to niezależnie od ich charakteru i przeznaczenia.

Sklepowa oferta

Nie jest też tajemnicą, że delikatesy francuskie coraz częściej pojawiają się na półkach polskich sklepów. Jest to m.in. zasługą akcji promocyjnych, jakie coraz częściej pojawiają się w polskiej przestrzeni kulinarnej. Co ciekawe, sklepy sprzedające delikatesy rodem z Francji nie zawsze stoją za tymi akcjami. Rosnącą popularność tamtejszej kuchni widać w programach telewizyjnych, kulinarnych show, a także w wywiadach, opiniach, recenzjach itd. To właśnie dzięki temu delikatesy francuskie nie są już traktowane jako mniej istotny składnik diety, lecz raczej jako równorzędne nawiązanie do kuchni polskiej. Oczywiście korzystają z tego osoby, które zajmują się sprzedażą francuskich artykułów spożywczych na polskim rynku.

Tak czy inaczej, polska i francuska myśl kulinarna zawsze były ze sobą w pewnym sensie związane. I choć nie zawsze było to powiązanie w pełni merytoryczne, to jednak często miało ono konkretny wpływ na gastronomiczne upodobania Polaków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here